Sigurnost hrane

V-Label – europska „veganska“ i „vegetarijanska“ oznaka

Motivacija i koristi

V-Label je međunarodno priznata oznaka kvalitete za označavanje veganskih i vegetarijanskih proizvoda i usluga. V-Label licencira prehrambeni sektor od 1996. godine.

Prava na ovu priznatu oznaku od tada su proširena na sve europske zemlje i mnoga važna tržišta diljem svijeta. Ova oznaka kvalitete vodeća je na europskom tržištu u prehrambenom sektoru, a koriste je regionalni proizvođači i brojni trgovački lanci.

Ciljevi

V-Label pruža transparentnost i jasnoću. Na nacionalnoj razini još nije usvojena pravno obvezujuća definicija pojmova "vegan" i "vegetarijanac". Zbog toga je pouzdano označavanje veganskih ili vegetarijanskih proizvoda prema standardiziranim kriterijima teško i može dovesti do netočnog ili zbunjujućeg označavanja, što uzrokuje nesigurnost kod potrošača i proizvođača.

Potrošači sve više traže transparentnost kako bi mogli brzo i pouzdano prepoznati veganske i vegetarijanske proizvode. Trenutno samo V-Label može dati jasnoću označavanjem veganskih i vegetarijanskih proizvoda prema standardiziranim kriterijima. Redoviti pregledi od strane neovisnog tijela jamče usklađenost s ovim kriterijima i na taj način doprinose osiguranju kvalitete V-Label.

Ciljna skupina

Prehrambeni i restoranski proizvodi, kao i razni drugi proizvodi, kao što su tekstil, kozmetika, deterdženti ili sredstva za čišćenje mogu nositi V-oznaku.

Kriterij prihvatljivosti

Nakon što tvrtka sklopi licencni ugovor s Veganskim društvom Austrije (VGO) ili njegovim predstavnikom u Hrvatskoj, inspektor će pregledati zahtjeve V-oznake (kao što su deklarativni i nerazgradivi sastojci i aditivi, ili rizik od unakrsne kontaminacije) tijekom provjere na licu mjesta.

Sve izmjene recepture potrebno je prijaviti Veganskom društvu ili predstavniku u Hrvatskoj. Proces proizvodnje mora biti osmišljen tako da nema nenamjernih tragova sastojaka koji nisu biljni. Osim toga, proizvodi mogu biti označeni dodatnim podacima o alergenima u skladu sa zakonskim propisima o deklariranju.

Drugi relevantni standardi

IFS Food, FSSC 22000, BRC GS Food, ISO 22000, ISO 9001

Želite više informacija?

Rado ćemo Vam pomoći!

Pišite nam!

Podržavamo vas u postizanju dugoročnih ciljeva!!

+385 99 654 6542