21. Dec 2023

Uspješan zaključak 3. Food Safety Eventa: sigurna hrana, održiva budućnost!

S ponosom ističemo zaključak trećeg izdanja našeg istaknutog 3. Food Safety Eventa, koji se odvio u petak, 15. prosinca 2023. godine u kongresnom centru hotela Antunović WEST. Ovaj je događaj bio prilika da se stručnjaci iz industrije hrane, naši cijenjeni klijenti i partneri, okupe kako bi podijelili iskustva, raspravljali o najnovijim trendovima i stvarali veze koje će oblikovati budućnost naše industrije.
Iskreno zahvaljujemo svima koji su nam i ove godine podarili povjerenje i pridružili se. Vaša energija i posvećenost stvorile su atmosferu u kojoj su ideje slobodno kružile, a iskustva su se dijelila s nevjerojatnim entuzijazmom.
Velika zahvala i našim pokroviteljima, Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu - ADVANTAGE AUSTRIA, čija nam je podrška olakšala organizaciju ovog inspirativnog događaja treću godinu za redom.

 

Predavanja koja su inspirirala

Posebno izražavamo zahvalnost našim iznimnim predavačima, čiji su paneli proširili horizonte znanja i otvorili nova područja razmišljanja. Evo pregleda nekih od uzbudljivih tema:

Gđa. Tanja Dinić iz FORTENOVA GRUPA d.d.
Tema: "Prijevare s hranom"

Gđa. Dinić je detaljno istražila područje "Prehrambene Prijevare", duboko zaronivši u pravne okvire, terminologiju, zahtjeve GFSI (Global Food Safety Initiative) i fenomen prehrambene prijevare kroz cijeli lanac opskrbe. Njezina predavanja obuhvatila su koncept upravljanja prehrambenom prijevarom, procjenu ranjivosti proizvoda na prehrambenu prijevaru te analizu dobavljača i njihove uloge u tom kontekstu. Gđa. Dinić je pružila sveobuhvatni uvid u kompleksnost i važnost suočavanja s izazovima prehrambene prijevare u današnjem poslovanju.

 

Petra Majdanac iz IKEA Hrvatska d.o.o.
Tema: "Digitalizacija operativnih HACCP procesa - IKEA FOOD"

Gđa. Majdanac podijelila je viziju digitalizacije ključnih operativnih HACCP procesa u IKEA FOOD-u, naglašavajući važnost koraka prema digitalnoj transformaciji.

 

Darko Liović iz IMPULS Consulting d.o.o.
Tema: "EU Fondovi i prehrambena industrija - mogućnost sufinanciranja projekata putem EU fondova"

Gospodin Liović nije samo istražio temu EU fondova u prehrambenoj industriji već je i dodao dublji sloj razumijevanja podrške poduzetničkim aktivnostima.

U sklopu predavanja, dotaknuo je ključnu temu dodatnih izvora financiranja, istražujući EU fondove kao mogućnost podrške poduzetničkim aktivnostima. Posebno je naglasio mogućnosti financiranja iz nacionalnih fondova u 2024., fokusirajući se na jačanje strateških partnerstava za inovacije u procesu industrijske tranzicije, podršku tvrtkama za prijelaz na energetski učinkovito gospodarstvo, potporu ispunjavanju važećih zahtjeva standarda, ocjene usklađenosti i certifikaciju proizvoda/usluga/procesa, te podršku povezanu s internacionalizacijom i širenjem na tržištu (uključujući, između ostalog, sudjelovanje na međunarodnim sajmovima). Nadalje, rasvijetlio je financijske instrumente HBOR-a i prilike koje pruža program "Horizon Europe" za međunarodnu suradnju.
Gospodin Liović je otvorio vrata poduzetnicima, pružajući im uvid u konkretne prilike za financiranje te poticaje za inovacije i rast u prehrambenoj industriji putem europskih fondova i suradnje.

 

Vladimir Surčinski iz Quality Austria Adriatic
Tema: "Food Waste & Food Loss"

U predavanju Vladimira Surčinskog iz Quality Austria Adriatic, fokus je na gorućim izazovima gubitka hrane i bacanja hrane. Prezentacija naglašava hitnost usklađivanja s UN-ovim ciljevima održivog razvoja, posebno ciljajući na iskorjenjivanje siromaštva, gladi i promicanje čiste vode i sanitarnih uvjeta. Alarmantne statistike otkrivaju da se jedna trećina globalne proizvodnje hrane gubi ili baca godišnje, što iznosi nevjerojatnih 1 bilijun USD gubitka. Ovo ne samo da predstavlja značajan ekonomski izazov, već bi potencijalno moglo nahraniti 2 milijarde ljudi, od kojih se 750 milijuna trenutno suočava s ozbiljnom glađu. Uz to, gubitak hrane doprinosi 8% globalnih emisija stakleničkih plinova, što izaziva zabrinutost oko održivosti naših sustava opskrbe hranom.
Predavanje se bavilo i Ciljem održivog razvoja 12.3, koji ima za cilj smanjenje bacanja hrane za 50% do 2030., i strategijama navedenim u FSSC 22000 v6 koje utječu na 30 000 certificiranih organizacija. Razlikuje "gubitak hrane" koji se događa prije nego što stigne do potrošača i "otpad od hrane" koji se svjesno odbacuje u maloprodaji ili na razini potrošača.
Prikazana je studija slučaja tvrtke za opskrbu svježim povrćem koja se suočava s gubicima nakon žetve. Identificirajući probleme u procesu kalibracije i sortiranja te neoptimalne uvjete skladištenja, tvrtka je uložila u poboljšanja kvalitete i pakiranja, što je rezultiralo značajnim smanjenjem gubitaka s 24% na 3% u roku od dvije godine.
Predavanje završava sveobuhvatnim pristupom upravljanju gubitkom i bacanjem hrane, koji obuhvaća politike, kontrole za donirane proizvode, rukovanje viškom proizvoda bez ugrožavanja sigurnosti te prijedlogom plana za provedbu zahtjeva vezanih uz gubitak i bacanje hrane. Cjelokupno predavanje je nudilo detaljnu i višestruku strategiju za rješavanje ovih kritičnih pitanja, naglašavajući i etičke i praktične imperative za djelovanje.

 

Gđa. Jasmina Šerifović iz ŠUŠNIĆ Poslovno Savjetovanje d.o.o.
Tema: "Održivost i proizvodnja hrane - kako postići harmonizaciju?"

Gđa. Šerifović temeljito je razmotrila temu "Održivost i Proizvodnja Hrane - Kako Postići Harmonizaciju?" Njezino predavanje nije samo dodirnulo površinu održivosti, već je duboko zaronilo u njezine različite aspekte.
Gđa. Šerifović je raspravljala o pitanjima poput postojanja veze između održivosti, definirajući što održivost znači potrošačima i što to znači za tvrtke. Njezina analiza uključivala je temelje održivosti te kako prehrambena industrija može postići održivost, obuhvaćajući okoliš, radna prava, ljudska prava, etičke probleme te održivu nabavu. Posebno je istaknula kako dokazati održivost, održivoj nabavi i postavljanju pitanja je li moguće postići ciljeve održivosti bez suradnje svih dionika. Njezino dubinsko razumijevanje održivosti pružilo je u publici poticaj za razmišljanje i djelovanje prema postizanju harmonije između održivosti i proizvodnje hrane.

Krunoslav Salaj iz AGROLAGUNA d.o.o.
Tema: "IFS FOOD verzija 8 u proizvodnji sira"

Salaj donio nam je nevjerojatno informativno predavanje o implementaciji IFS FOOD verzije 8 u proizvodnji sira i skute, proširujući temu kako se prilagoditi zahtjevima tržišta i donositi strateške odluke na razini tvrtke.
Istražio je kako udovoljiti zahtjevima kupaca, uključujući proširenje tržišta i zadržavanje postojećih klijenata. Duboko je zaronio u strategijske odluke tvrtke, naglašavajući važnost prodaje sigurnijih proizvoda, praćenje trendova te konkurencije na tržištu. Osim toga, predstavio je ulogu na razini tvrtke, objasnivši kako sve službe unutar tvrtke imaju određene zadatke u postizanju usklađenosti s normama.
Gospodin Salaj dodatno je dotaknuo temu već postojećih sustava, poput HACCP-a i FSSC-a, pružajući uvid u organizirane sustave unutar tvrtke. Njegova stručnost otkrila je kako usklađivanje s najvišim standardima kvalitete igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva tvrtke u proizvodnji sira i skute. Ovo predavanje pružilo je praktične smjernice za usklađivanje s industrijskim normama i odgovaranje na dinamične zahtjeve.

 

Interaktivnost i poslovno povezivanje

Dan smo zaključili interaktivnom sesijom putem SLIDO platforme, gdje su sudionici dijelili svoje povratne informacije i uvide. A cijeli event smo okrunili domjenkom koji je bio prilika za slobodno povezivanje, stvaranje novih kontakata i razmjenu dodatnih iskustava.

 

Pogled prema naprijed: inspiriramo i gradimo budućnost

Ovaj događaj predstavlja samo jedan korak u kontinuiranom traganju za izvrsnošću u industriji hrane. Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli ovom uspjehu, a posebno našim dragocjenim sudionicima, predavačima i pokroviteljima. U vremenu koje dolazi, nastavit ćemo istraživati nove horizonte, razvijati inovativne pristupe i graditi mostove između stručnjaka. Radujemo se sljedećem susretu gdje ćemo zajedno oblikovati budućnost sigurnosti hrane i podijeliti nove priče o uspjehu.

 

 

Aktualnosti i događaji

Osnova dugoročnog uspjeha!

23. Jan 2024

Odobrena revizija međunarodnog standarda kvalitete, ISO 9001 se revidira!

10. Nov 2023

Dobrodošli na 3. FOOD SAFETY EVENT – Sigurna hrana, održiva budućnost!

06. Oct 2023

Uspješno putovanje prema održivom upravljanju energijom!

09. Sep 2023

Quality Austria dobila akreditaciju za ISO 55001 upravljanje imovinom!

21. Aug 2023

UPRAVLJANJE ENERGIJOM – POGON ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST 2023

2. Konferencija

Learn more
06. Jul 2023

Što morate znati o SCC standardu?

SCC:2011 standard

Learn more
23. Feb 2023

RSPO – Okrugli stol o održivom palminom ulju

30. Jan 2023

Tradicija uspjeha Food Safety Eventa!

18. Oct 2022

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije je ponosni nositelj certifikata ISO 27001

13. Oct 2022

Konferencija “Upravljanje energijom: JUČER, DANAS, SUTRA” je pravi pogodak!

13. Oct 2022

HQF certifikacija u opskrbnim lancima prema ENFIT standardu

+385 99 654 6542