23. Feb 2023

RSPO - Okrugli stol o održivom palminom ulju

 

RSPO (engl. Roundtable on Sustanable Palm Oil)  je neprofitna organizacija s volonterima iz cijelog svijeta kojoj je cilj transformacija industrije palminog ulja kako bismo je učinili održivom. RSPO je usredotočena na ujedinjenje dionika sa svih točaka duž lanca opskrbe palminim uljem: uzgajivače palminog ulja, prerađivače ili trgovce, proizvođače robe široke potrošnje, trgovce na malo, banke/ulagače, nevladine organizacije za zaštitu okoliša ili prirode (NVO) te društvene ili razvojne nevladine organizacije.

 

Glavni cilj RSPO-a je promicati rast i korištenje održivog palminog ulja kroz suradnju unutar opskrbnog lanca i otvoreni dijalog između sudionika.

 

RSPO je razvio skup ekoloških i društvenih kriterija kojih se tvrtke moraju pridržavati kako bi proizvodile certificirano održivo palmino ulje (CSPO). Kada se pravilno primjenjuju, ovi kriteriji pomažu u smanjenju negativnog utjecaja uzgoja palminog ulja na okoliš i zajednice u regijama u kojima se proizvodi palmino ulje. Proizvođači palminog ulja, kao i proizvođači prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu koriste sastojke palminog ulja, mogu certificirati svoje sustave kroz strogi proces provjere od strane odgovarajućih certifikacijskih tijela.

Ovaj proces verifikacije uključuje provjeru proizvodnih procesa prema RSPO principima i kriterijima, nakon čega proizvođač stječe mogućnost korištenja RSPO oznaka. Palmino ulje s RSPO certifikatom potječe iz RSPO certificiranih opskrbnih lanaca, a takav se opskrbni lanac može utvrditi odlaskom na RSPO web stranicu i pretraživanjem jedinstvene baze podataka.

 

RSPO certifikat za proizvođače palminog ulja promovira:

  • Predanost transparentnosti
  • Ekološka odgovornost i očuvanje prirodnih resursa i biološke raznolikosti
  • Usklađenost s primjenjivim zakonima i propisima
  • Odgovorno uzimanje u obzir zaposlenika, pojedinaca i zajednica na koje utječu uzgajivači i mlinovi
  • Predanost dugoročnoj ekonomskoj i financijskoj održivosti
  • Odgovoran razvoj novih zasada
  • Upotreba odgovarajućih najboljih praksi od strane uzgajivača i mlinara
  • Predanost stalnom poboljšanju u ključnim područjima djelovanja

 

Što to znači za proizvođače hrane?

Zahtjevi RSPO-a opisani su u standardu i ne uključuju ništa drastično osim onoga što proizvođači moraju ispuniti objavljivanjem zahtjeva standarda za sigurnost hrane. Ako želite tvrditi da se vaši proizvodi temelje na održivom palminom ulju, tako da potrošači mogu prepoznati vašu gotovu robu ili proizvode u koje se vaši sastojci ulažu kao održive, postoji nešto više od kupnje odgovorno proizvedenih sastojaka. RSPO navodi da sve proizvodne tvrtke u opskrbnom lancu, od plantaže palminog ulja do krajnjeg proizvoda, moraju biti certificirane prema RSPO SCCS kako bi mogle rukovati proizvodima koji se temelje na segregiranom ili masenom certificiranom palminom ulju.

 

RSPO ima više od 1700 članova diljem svijeta koji predstavljaju sve karike u opskrbnom lancu palminog ulja. Obvezali su se proizvoditi, nabavljati i/ili koristiti održivo palmino ulje certificirano od strane RSPO-a prema četiri različite razine standarda certifikacije opskrbnog lanca (SCCS).

 

Članstvo u RSPO-u odraz je predanosti našem planetu, ljudima i prosperitetu. Kako je RSPO međunarodno priznati certifikacijski standard za održivo palmino ulje, svojim kupcima pokazujete da proizvodite, nabavljate i/ili koristite održivo palmino ulje u svojim proizvodima. Kao RSPO član, možete pomoći u oblikovanju ključnih politika održivosti i odluka u industriji. Štoviše, istraživanje pokazuje da prelazak na proizvodnju održivog palminog ulja može ostvariti značajan ekonomski povrat na vaše ulaganje.

 

Od 2021. g. Quality Austria je stekla mogućnost certifikacije prema RSPO zahtjevima, a više o zahtjevima i procesu certifikacije RSPO ćete imati mogućnost saznati na WEBINARU koji organiziramo. Uskoro više detalja.

 

Za više informacija o RSPO, kontaktirajte Vladimir Surčinski .

Aktualnosti i događaji

Osnova dugoročnog uspjeha!

30. Jan 2023

Tradicija uspjeha Food Safety Eventa!

18. Oct 2022

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije je ponosni nositelj certifikata ISO 27001

13. Oct 2022

Konferencija “Upravljanje energijom: JUČER, DANAS, SUTRA” je pravi pogodak!

13. Oct 2022

HQF certifikacija u opskrbnim lancima prema ENFIT standardu

06. Jun 2022

Konferencija Upravljanjem energijom do uspješnije organizacije

30. Sep 2021

Austrian Business Circle (ABC) – Quality Austria Adriatic d.o.o. i Adventage Austria

12. Dec 2019

Veleučilište u Karlovcu – Gostujuće predavanje Andreje Ivezić, dipl. ing.

14. Nov 2019

Sudjelovanje na stručnom skupu „Gospodarenje otpadom“

12. Sep 2019

Austrian Business Circle – Quality Austria Adriatic

+385 99 654 6542