13. Oct 2022

HQF certifikacija u opskrbnim lancima prema ENFIT standardu

Nova suradnja s ENFIT-om za najviše standarde

U svibnju 2022., Međunarodno udruženje ENFIT  jednoglasno je odobrila prijem Quality Austria-e kao punopravne članice udruženja. Nadalje, ENFIT je najavio ekskluzivnost za Quality Austria-u za certifikaciju ENFIT HQF Certification za stanice za čišćenje.

Udruženje je započelo s izgradnjom kompetencija za qualityaustria auditore za standarde hranom, a do kraja rujna 2022. trebale bi krenuti prvi auditi i certificiranje stanica za čišćenje.

Predsjednik g. Hans-Dieter Philipowski promovirao je viziju ENFIT-a za razvoj koncepata s članovima kako bi se sigurno zatvorile praznine u opskrbnom lancu. Ovo je važno kako bi se osigurala sigurnost, otpornost i održivost opskrbnih lanaca. Philipowski ističe kako to ne bi bilo moguće bez jakih i kompetentnih članica poput Quality Austria.

 

Izgradnja mosta suradnje između ENFIT-a i Quality Austria djelo je gospodina Hans-Dietera Philipowskog i qualityaustria product menadžera gospodina Vladimira Surčinskog. Ovo pruža priliku za certifikaciju jednog od najvažnijih standarda za stanice za čišćenje uključene u lanac opskrbe hranom, hranom za životinje i kemikalijama u budućnosti.

Ali što je zapravo HQF certifikat?

U cijelom lancu opskrbe hranom, hranom za životinje i kemikalijama imperativ je obratiti pozornost na određene aspekte kao što su čišćenje transportnih cisterni, kontejnera i prikolica, osiguravanje odgovarajuće transportne opreme, sprječavanje prijevarnih radnji i tema obrane hrane kako bismo imali sigurnu hranu, stočnu hranu ili kemikalije tijekom transporta.

Logističke i transportne tvrtke preuzimaju ulogu FBO-ova ("Food/Feed Business Operators") kada transportiraju hranu ili stočnu hranu. U toj su ulozi odgovorni osigurati da se transportne jedinice čiste samo u odgovarajućim i certificiranim stanicama za čišćenje. Kako bi ispunio odgovornost logističkih i transportnih tvrtki, ENFIT je razvio "ENFIT HQF certifikaciju". Certifikaciju provode ovlašteni i posebno educirani auditori prema ENFIT standardu.

Postaje za čišćenje koje su uspješno završile ENFIT HQF Certifikaciju za „hranu-hranu za životinje-kemikalije” dokumentiraju da imaju dobro educirano osoblje (također za zahtjeve košer i halal), savršenu organizaciju, odgovarajuću tehnologiju čišćenja i ENFIT bulkvision blockchain u uporabi. Ove stanice za čišćenje imaju pravo izdati međunarodni ECC-ENFIT certifikat za čišćenje kao dokaz visoke kvalitete čišćenja. Ovisno o rezultatima postignutim auditom i tehničkim pregledom, učinak se dokumentira ENFIT oznakom kvalitete „osnovno“, „osnovno plus“ i „visoko“ ili „izvrsno“.

Više o ENFIT-U

ENFIT je Međunarodno udruženje za sigurnost lanca opskrbe i razvija međunarodne standarde za čišćenje transportnih kontejnera i usklađenost s higijenom prijevoza, digitalizacijom, sljedivošću, transparentnošću i sigurnošću u lancu opskrbe - uzvodno i nizvodno.

ENFIT zastupa interese svojih međunarodnih članova i partnera te je u kontaktu s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i odborima. To uključuje Europsku komisiju, BfR Savezni institut za procjenu rizika, kontrolu hrane, WHO, FDA Food and Drug Administration iz SAD-a, sigurnost hrane i zaštitu potrošača, suradnju sa židovskim rabinatima za provedbu specifičnih KOSHER zahtjeva i HALAL organizacije za provedbu specifični HALAL zahtjeva za prijevoz i čišćenje transportnih kontejnera, kemijska i logistička udruženja, ADR odbori za siguran prijevoz opasnih tvari i mnogi drugi.

U budućnosti FBO-ovi prijevoznici neće moći utovariti ili istovariti ako nije izvršeno odgovarajuće čišćenje i dokazano odgovarajućim digitalnim dokazom zaštićenim blockchainom. Ispravno čišćenje sa sljedećim dokazima bilo bi moguće samo u HQF certificiranim stanicama za čišćenje, a više FBO-ova – proizvođača i trgovaca na malo tražit će standardizirane načine da to prate.

Kako ne bi samo certificirali ENFIT HQF, Quality Austria će kao član dati dodatno znanje sa svojim predstavnikom u ENFIT Advisory Boardu. Ova uloga dodijeljena je qualityaustria izvršnom potpredsjedniku Sector Management Safety Food-a - g. Wolfgangu Leger-Hillebrandu. Quality Austria očekuje uspješnu suradnju s ENFIT-om i sretni smo što nudimo HQF certifikaciju prema ENFIT standardu.

Aktualnosti i događaji

Osnova dugoročnog uspjeha!

21. May 2024

5 savjeta kako tvrtke mogu bolje upravljati zahtjevima za izvještavanje

07. May 2024

Klimatske promjene postaju fokus standarda sustava upravljanja

04. Apr 2024

ISO 14001 je u reviziji – što možemo očekivati?

01. Mar 2024

Upravljanje stresom na poslu – ključne smjernice ISO 45003

23. Jan 2024

Odobrena revizija međunarodnog standarda kvalitete, ISO 9001 se revidira!

21. Dec 2023

Uspješan zaključak 3. Food Safety Eventa: sigurna hrana, održiva budućnost!

10. Nov 2023

Dobrodošli na 3. FOOD SAFETY EVENT – Sigurna hrana, održiva budućnost!

06. Oct 2023

Uspješno putovanje prema održivom upravljanju energijom!

09. Sep 2023

Quality Austria dobila akreditaciju za ISO 55001 upravljanje imovinom!

21. Aug 2023

UPRAVLJANJE ENERGIJOM – POGON ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST 2023

2. Konferencija

Learn more
06. Jul 2023

Što morate znati o SCC standardu?

SCC:2011 standard

Learn more
23. Feb 2023

RSPO – Okrugli stol o održivom palminom ulju

+385 99 654 6542