Praktična implementacija zahtjeva – Food Fraud
Pregled
Prijevare vezane uz hranu („Food Fraud“) ili ekonomski motivirane izmjene u hrani sve su češći rizici u industriji hrane. Rizici po zdravlje su u ovom kontekstu mnogo veći nego tradicionalni rizici u sigurnosti hrane, zato što su kontaminati nekonvencionalni, a napadači su bez granica u primjeri ovih kontaminanata. S ciljem ostvarenja visokih profita, izmijenjena hrana se distribuira na tržište s namjerom prijevare potrošača. Npr. obična jaja su prodavana kao organska, losos iz kontroliranih uzgajališta je prodavan kao divlji losos, maslinovo ulje je miješano s običnim biljnim uljima, a konjsko meso je stavljano kao zamjena za juneće.
Sadržaj
Polaznici stječu vještine za implementaciju zahtjeva kroz radionice, igre uloga i praktične vježbe:
- prijevare vezane uz hranu: pozadina i izazovi
- prijevare vezane uz hranu: procjena ranjivosti i definiranje plana kontrole; mjere za uspješnu optimizaciju rizika
- GFSI – fokus na prijevare s hranom „Think Tank“
- Mreža za praćenje prijevara hranom – „Food Fraud Network (FFN) of the Europian Commission“
- Pregled – zahtjevi za prevenciju prijevare s hranom u sustavima upravljanja sigurnošću hranom
Ciljana grupa
Stručnjaci u višem i srednjem nivou menadžmenta prehrambenih organizacija koji su odgovorni za upravljanje sigurnošću hranom (IFS, BRC, ISO 22000, FSSC 22000), kao i druge zainteresirane strane koje su direktno ili indirektno uključene u prehrambeni lanac.