Motivacija i korist
Nedostatak higijene i negativan utjecaj na sigurnost hrane može dovesti do posljedica i oboljenja opasnih po život. Osim toga, gubitci uzrokovani kvarenjem hrane i štetom nastalom prilikom skladištenja dostižu nezamislive razmjere.
Norma ISO 22000 predstavlja sustav upravljanja sigurnošću hrane. Određuje zahtjeve koje organizacije moraju ispuniti u cjelokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane. Zbog toga, ova norma specificira zahtjeve koje sustav upravljanja sigurnošću hranom mora ispuniti, da bi se osigurali sigurni proizvodi za krajnjeg potrošača i povećalo zadovoljstvo korisnika. ISO 22000 je norma primjenjiva u organizacijama širom svijeta, u cjelokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane.
Normu ISO 22000 mogu primijeniti sve organizacije u području proizvodnje i prometu hrane, uključujući proizvodnju stočne hrane i poljoprivredu. Ovaj sustav međusobno kombinira priznate ključne elemente za sigurnost hrane, kao što su interaktivna komunikacija, upravljanje sustavima, kontrola procesa, HACCP načela i preduvjetne programe (prerequisite programs – PRP).
Komunikacija duž prehrambenog lanca mora osigurati da se na svakoj razini prepoznaju opasnosti po zdravlje izazvane hranom i da se takvim rizicima može u dovoljnoj mjeri upravljati. Preduvjet za to je jasna podjela zadataka i uloga, s ciljem učinkovite interaktivne komunikacije duž cijelog prehrambenog lanca, kako bi se krajnjim potrošačima isporučila sigurna hrana.
Ciljevi
- Poboljšanje sigurnosti hrane,
- Poboljšanje kvalitete proizvoda,
- Jačanje zaštite i povjerenja potrošača,
- Povećanje ekonomske učinkovitosti u cijelom prehrambenom lancu (ušteda),
- Interaktivna komunikacija,
- Upravljanje sustavom i kontrola procesa,
- Provođenje preduvjetnih programa kao osnove funkcionalnog HACCP sustava
Ciljana grupa
Organizacije u cijelom prehrambenom lancu (poljoprivredni proizvođači, proizvođači stočne hrane i namirnica, proizvođači aditiva i pomoćnih sredstava u preradi, dobavljači, trgovci na malo, ugostiteljski objekti i catering poduzeća, davatelji usluga i logistika)
Kriteriji
Primjena norme ISO 22000 je posebno osmišljena za organizacije koje teže ciljanom, logičnom i integriranom sustavu u području sigurnosti hrane, više od onog koji je uobičajeno propisan zakonom. Sustav propisuje da organizacija, sa svojim sustavom upravljanja u području sigurnosti hrane, mora ispunjavati sve primjenjive zakonske zahtjeve povezane sa sigurnošću hrane.
Prilikom analize opasnosti organizacija utvrđuje kojom kombinacijom preduvjetnih programa (PRP) i operativnih preduvjetnih programa (operational PRP), uključujući i HACCP plan, treba biti osiguran nadzor nad mogućim opasnostima.
Postoje dvije vrste PRP. Sa jedne strane, to su infrastruktura i programi održavanja, a sa druge strane operativni PRP. Tu spadaju, između ostalog, osobna higijena, čišćenje i dezinfekcija, deratizacija i mjere za sprječavanje križne kontaminacije.
Norma ISO 22000 prihvaća principe Codex Alimentarius-a gdje se u Aneksu C upućuje na dokumente s primjerima preventivnih mjera. Ono što je upadljivo u strukturi je namjerno oslanjanje na normu ISO 9001. Na taj način je moguća integracija sustava upravljanja sigurnošću hrane sa sustavom upravljanja kvalitetom prema zahtjevima norme ISO 9001.