• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Quality Austria Adriatic - Uspjeh uz kvalitetu!

Obuke, certifikacija i evaluacija

  • Početna
  • O nama
    • Quality Austria Adriatic
    • Partneri
    • Aktualnosti
    • Certificirani klijenti
    • Kontakt
  • Akreditacija
    • Područje akreditacije
    • Put do certifikata
    • Prigovori i žalbe
    • Proces certifikacije
    • Izjava o nepristranosti
    • Politika privatnosti
    • Politika poslovanja
  • Certifikacija
  • Edukacija
  • Dokumenti – zahtjevi
    • Prijava na edukacije
    • Zahtjev za izradu ponude
    • Zahtjev za izradu ponude – sustavi za sigurnost hrane
    • Zahtjev za izradu ponude – sigurnost informacija
  • Početna
  • O nama
    • Quality Austria Adriatic
    • Partneri
    • Aktualnosti
    • Certificirani klijenti
    • Kontakt
  • Akreditacija
    • Područje akreditacije
    • Put do certifikata
    • Prigovori i žalbe
    • Proces certifikacije
    • Izjava o nepristranosti
    • Politika privatnosti
    • Politika poslovanja
  • Certifikacija
  • Edukacija
  • Dokumenti – zahtjevi
    • Prijava na edukacije
    • Zahtjev za izradu ponude
    • Zahtjev za izradu ponude – sustavi za sigurnost hrane
    • Zahtjev za izradu ponude – sigurnost informacija
  • Početna
  • O nama
    • Aktualnosti
    • Quality Austria Adriatic
    • Certificirani klijenti
    • Partneri
    • Kontakt
  • Akreditacija
    • Područje akreditacije
    • Put do certifikata
    • Prigovori i žalbe
    • Proces certifikacije
    • Izjava o nepristranosti
    • Politika privatnosti
    • Politika poslovanja
  • Certifikacija
    • ISO 9001
    • ISO 14001
    • OHSAS 18001 / ISO 45001
    • SCC
    • ISO/IEC 27001
    • ISO 20000
    • ISO 22301
    • ISO 50001
    • HACCP
    • ISO 22000
    • FSSC 22000
    • GLOBALG.A.P.
    • IFS
    • BRC
  • Edukacija
    • Interni auditor
    • Prijevare vezane uz hranu
    • HACCP
    • Obrana hrane
    • Menadžer upravljanja kvalitetom
    • Menadžer upravljanja zaštitom okoliša
    • Menadžer upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu
    • SCC
    • Auditori i Lead auditori
    • Certifikacija – Interni auditor
    • Menadžer i auditor sigurnosti informacija
    • Menadžeri rizika
    • Predstavnik – kontinuitet poslovanja
    • Menadžeri sustava upravljanja energijom
  • Dokumenti
Menu

ISO 22000

Motivacija i korist

Nedostatak higijene i negativan utjecaj na sigurnost hrane može dovesti do posljedica i oboljenja opasnih po život. Osim toga, gubitci uzrokovani kvarenjem hrane i štetom nastalom prilikom skladištenja dostižu nezamislive razmjere.

Norma ISO 22000 predstavlja sustav upravljanja sigurnošću hrane. Određuje zahtjeve koje organizacije moraju ispuniti u cjelokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane. Zbog toga, ova norma specificira zahtjeve koje sustav upravljanja sigurnošću hranom mora ispuniti, da bi se osigurali sigurni proizvodi za krajnjeg potrošača i povećalo zadovoljstvo korisnika. ISO 22000 je norma primjenjiva u organizacijama širom svijeta, u cjelokupnom lancu proizvodnje i prometu hrane.

Normu ISO 22000 mogu primijeniti sve organizacije u području proizvodnje i prometu hrane, uključujući proizvodnju stočne hrane i poljoprivredu. Ovaj sustav međusobno kombinira priznate ključne elemente za sigurnost hrane, kao što su interaktivna komunikacija, upravljanje sustavima, kontrola procesa, HACCP načela i preduvjetne programe (prerequisite programs – PRP).

Komunikacija duž prehrambenog lanca mora osigurati da se na svakoj razini prepoznaju opasnosti po zdravlje izazvane hranom i da se takvim rizicima može u dovoljnoj mjeri upravljati. Preduvjet za to je jasna podjela zadataka i uloga, s ciljem učinkovite interaktivne komunikacije duž cijelog prehrambenog lanca, kako bi se krajnjim potrošačima isporučila sigurna hrana.

Ciljevi

  • Poboljšanje sigurnosti hrane,
  • Poboljšanje kvalitete proizvoda,
  • Jačanje zaštite i povjerenja potrošača,
  • Povećanje ekonomske učinkovitosti u cijelom prehrambenom lancu (ušteda),
  • Interaktivna komunikacija,
  • Upravljanje sustavom i kontrola procesa,
  • Provođenje preduvjetnih programa kao osnove funkcionalnog HACCP sustava

Ciljana grupa

Organizacije u cijelom prehrambenom lancu (poljoprivredni proizvođači, proizvođači stočne hrane i namirnica, proizvođači aditiva i pomoćnih sredstava u preradi, dobavljači, trgovci na malo, ugostiteljski objekti i catering poduzeća, davatelji usluga i logistika)

Kriteriji

Primjena norme ISO 22000 je posebno osmišljena za organizacije koje teže ciljanom, logičnom i integriranom sustavu  u području sigurnosti hrane, više od onog koji je uobičajeno propisan zakonom. Sustav propisuje da organizacija, sa svojim sustavom upravljanja u području sigurnosti hrane, mora ispunjavati sve primjenjive zakonske zahtjeve povezane sa sigurnošću hrane.

Prilikom analize opasnosti organizacija utvrđuje kojom kombinacijom preduvjetnih programa (PRP) i operativnih preduvjetnih programa (operational PRP), uključujući i HACCP plan, treba biti osiguran nadzor nad mogućim opasnostima.

Postoje dvije vrste PRP. Sa jedne strane, to su infrastruktura i programi održavanja, a sa druge strane operativni PRP. Tu spadaju, između ostalog, osobna higijena, čišćenje i dezinfekcija, deratizacija i mjere za sprječavanje križne kontaminacije.

Norma ISO 22000 prihvaća principe Codex Alimentarius-a gdje se u Aneksu C upućuje na dokumente s primjerima preventivnih mjera. Ono što je upadljivo u strukturi je namjerno oslanjanje na normu ISO 9001. Na taj način je moguća integracija sustava upravljanja sigurnošću hrane sa  sustavom upravljanja kvalitetom prema zahtjevima norme ISO 9001.

sidebar

Search

Aktuelnosti

Veleučilište u Karlovcu – Gostujuće predavanje Andreje Ivezić, dipl. ing.

Sudjelovanje na stručnom skupu „Gospodarenje otpadom“

Održana in-house edukacija IFS Logistics 2.2. za djelatnike VELPRO PLUS d.o.o.

Austrian Business Circle – Quality Austria Adriatic

Edukacije

  • Interni auditor
  • Prijevare vezane uz hranu
  • HACCP
  • Obrana hrane
  • ISO 22000, FSSC 22000

sidebar-alt

Kontakt: office@qualityaustria.hr / tel +385 99 6546 542 / Gustava Krkleca 29 Zagreb
© 2021 · Quality Austria - Trainings, Zertifizierungs und Begutachtungs GmbH